Reklama

Cytrynowe ciastka z rozmarynem

Cytrynowe ciastka z rozmarynem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Delikatnie natłuść roztopionym masłem blaszkę na 12 muffinów, podsyp odrobiną mąki i strzep jej nadmiar.

2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder do miski. Wymieszaj z mielonymi migdałami.

3. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodaj przesiane suche składniki oraz oliwę, miód i skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.

4. Wlej ciasto do wgłębień foremki do wysokości ¾ i posyp z wierzchu płatkami migdałów.

5. Umieść blaszkę na kratce w środkowej części piekarnika i piecz przez 15 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia w foremkach przez 2 minuty. Następnie oddziel krawędzie nożem i przełóż ciastka na kratkę.

6. W międzyczasie przygotuj syrop. Odkruj skórkę cyryny za pomocą obieraczki do warzyw i pokrój ją na drobne paski. Wyciśnij sok z dwóch cytryn do miski i odstaw.

7. Blanszuj paski skórki cytrynowej w gotującej się wodzie przez 1 minutę. Następnie odsącz i spłukaj zimna wodą. Przełóż ponownie do garnka z sokiem z cytryny, rozmarynem, cukrem i 5 łyżkami wody. Doprowadź delikatnie do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się w połowie zredukuje.

8. Usuń rozmaryn i powoli polewaj ciepłe ciastka syropem (razem ze skórką). Posyp każde pozostałym rozmarynem. Pozostaw, by ciastka lekko ostygły i podawaj.

 

W porcji: 287 kalorii, 17,6 g tłuszczy (2,2 g nasyconych), 4,4 g białka, 29,2 g węglowodanów, 23,8 g cukrów

 

Przepis: Annie Rigg

Składniki

roztopione masło, do smarowania

75 g mąki pszennej, plus dodatkowa do podsypania

½ łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru pudru

125 g mielonych migdałów

3 białka z dużych jajek

125 g oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

starta skórka z 2 cytryn

20 g płatków migdałów

 

Syrop

2 cytryny

2 gałązki rozmarynu, plus dodatkowe listki do podania

100 g drobnego cukru

Reklama
Polub nas na Facebooku