Reklama

Biszkopt Królowej Wiktorii

Biszkopt Królowej Wiktorii

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Posmaruj masłem dwie foremki na biszkopt o średnicy 20 cm. Każdą pokryj papierem do pieczenia, a krawędzie lekko posyp mąką. Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Dodawaj po kolei jajka, następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i dolej wodę różaną. Podziel ciasto pomiędzy foremki, wyrównaj szpatułką. Piecz 20 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Wetknij drewniany patyczek do środka ciasta. Jeśli po wyjęciu będzie czysty, ciasto jest gotowe. Jeśli będzie się kleić, włóż je jeszcze na kilka minut do piekarnika. Pozostaw na chwile do ostygnięcia, a następnie wyłóż na kratkę, aby całkowicie ostygło.

2. W międzyczasie delikatnie ubij śmietanę z ziarenkami wanilii, cukrem i kroplą wody różanej. Ładniejszy biszkopt odłóż. Drugi umieść na paterze. Odkrój wierzch ciasta tak, aby było płaskie i posmaruj je dżemem, a następnie śmietaną. Posyp malinami, przykryj drugim biszkoptem i posyp cukrem pudrem.

 

Przepis: Ginny Rolfe

Zdjęcie: Tara Fisher

Składniki

200 g miękkiego masła, plus dodatkowy do posmarowania formy

200 g trzcinowego cukru pudru

4 duże jajka

200 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, plus dodatkowa do oprószenia formy

1 czubata łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki wody różanej, plus klika dodatkowych kropli

cukier puder do posypania

 

Nadzienie

250 ml śmietany kremówki

1 laska wanilii, wyskrobane ziarenka

1 łyżka deserowa trzcinowego cukru pudru

120 g malin, delikatnie rozgniecionych

4 łyżki dżemu malinowego

Reklama
Polub nas na Facebooku