Reklama

Deser z agrestem i ciasteczka Garibaldi

Deser z agrestem i ciasteczka Garibaldi

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

Jeśli nie możesz dostać świeżych owoców, użyj mrożonych, ale dodaj wtedy więcej cukru i dłużej gotuj.

1. Zacznij od ciastek. Nagrzej piekarnik do 180 st C. W robocie kuchennym zmiksuj masło, cukier puder i mąkę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Umieść wszystko w misce i wymieszaj z rodzynkami lub suszonymi jagodami. Ciasto będzie dosyć kleiste, ale postaraj się stworzyć z niego kulę. A następnie utwórz z niej spłaszczony wałek. Owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki, aby ciasto się schłodziło i nabrało ścisłej konsystencji.

2. Umieść agrest i cukier w rondelku na średnim ogniu. Rozkrój laski wanilii, wyskrob nasiona i dodaj wszystko do owoców. Gotuj przez 10 minut, aż zmiękkną i pozostaw do ostudzenia.

3. Upiecz ciasteczka w czasie, gdy czekasz aż owoce ostygną. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwiń z folii i pokrój na centymetrowe kawałki. Ułóż na tacce pokrytej papierem do pieczenia i umieść w piekarniku na 10 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

4. Gdy ciasteczka się pieką, ubij śmietanę i wymieszaj z jogurtem. Dodaj ¾ ostudzonego agrestu do kremu. Nałóż deser łyżką do miseczek I udekoruj pozostałym agrestem. Podawaj z ciasteczkami do maczania lub posyp nimi deser.

 

Przepis: Anna Jones

Zdjęcia: Myles New

 

Składniki

800 g agrestu

200 g cukru

2 laski wanilii

500 ml śmietany kremówki

500 ml jogurtu naturalnego

 

Na ciastka (30 szt.)

150 g masła

150 g cukru pudru

200 g mąki pszennej

2 jajka

200 g rodzynek lub suszonych jagód

 

Reklama
Polub nas na Facebooku