Lifestyle

Przepis na kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone to potrawa, która bardzo często gości na polskich stołach. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować zdrowszą wersję tego dania, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Kotlety mielone z indyka to zdecydowanie mniej kaloryczna alternatywa dla mięsa wieprzowego i wołowego.

Pieczone kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym

Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz:

  • 2 piersi z indyka lub gotowe mięso mielone
  • pomidory z puszki
  • małą papryczkę chili
  • 2 ząbki czosnku
  • cebulę
  • przyprawy, np.: sól, pieprz, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę
  • oliwę z oliwek
  • świeżą bazylię lub pietruszką

Sposób wykonania:

Mięso należy dokładnie wymieszać z przyprawami. Można odstawić na kilka godzin do lodówki, wtedy indyk nabierze bardziej intensywnego smaku, ale nie jest to konieczne. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi uformuj małe kotleciki. Na rozgrzanej patelni podsmaż je z obu stron przez 2 minuty. Tak przygotowane mielone z indyka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj na to pomidory z puszki, pokrojoną cebulę i papryczkę oraz oliwę z oliwek. Wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piecz przez około pół godziny.

Możesz pominąć podsmażanie mięsa i wstawić do piekarnika surowe mięso. Tak przygotowane pieczone kotlety mielone z indyka są zdecydowanie mniej kaloryczne niż ich tradycyjna wersja. Świetnie smakują z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Na koniec posyp danie świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Kotlety z indyka z piekarnika jako przekąska

Kotlety zazwyczaj podawane są jako danie obiadowe, ale w tym wydaniu idealnie sprawdzą się jako przystawka lub mała przekąska. Uwielbiają je również dzieci, które nie zawsze przepadają za tradycyjnymi kotletami mielonymi.

Przepis na kotlety z indyka z żółtym serem i sosem czosnkowym

Składniki na kotlety:

  • mięso z piersi indyka
  • ser żółty w kostce, ewentualnie, jako zamiennik, ser feta
  • przyprawy, np.: sól, pieprz, zioła, papryka słodka
  • oliwa do wysmarowania blaszki
  • nasiona sezamu lub płatki kukurydziane

Składniki na sos:

  • jogurt naturalny grecki
  • majonez
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży lub suszony koperek
  • szczypta soli i pieprzu

Ser pokrój w małe kostki. Do mięsa dodaj przyprawy i wymieszaj. Pamiętaj o mniejszej ilości soli, ponieważ ser może być dosyć słony. Z mięsa uformuj kulki, a do ich środka włóż małe kostki żółtego sera. Tak przygotowane kotleciki można delikatnie spłaszczyć, a następnie obtoczyć w nasionach sezamu lub płatkach kukurydzianych. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kotlety piecz w piekarniku w 180 stopniach, aż się zarumienią. Należy uważać na sezam i płatki kukurydziane, gdyż lubią się przypalać.

Aby przygotować sos wymieszaj 2 łyżki jogurtu greckiego i 2 łyżki majonezu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie odstaw całość na chwilę do lodówki. Zamiast żółtego sera możesz użyć sera typu feta. Kotleciki również wyjdą przepyszne. Tak przygotowane mielone z indyka z piekarnika można podawać z dowolnym sosem. Będą też idealnym dodatkiem do sałaty lub tortilli. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sprawdź też inne artykuły

More in:Lifestyle

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *