Lifestyle

Jak przyrządzić potrawy na ognisku?

Grill jest bezkonkurencyjnym królem letnich weekendów, jednak nic nie zastąpi klimatu trzaskającego ogniska. Wystarczy odrobina przestrzeni na palenisko, a ciepłe płomienie ogrzeją każdy chłodny wieczór. Często rezygnujesz z takiej formy, nie wiedząc jak przyrządzić na nim potrawy? Kociołek żeliwny to świetne rozwiązanie, dzięki któremu przygotujesz mnóstwo ciekawych przepisów.

 

Jaki kociołek wybrać?

 

Na rynku dostępne są różne rodzaje kociołków. Najlepszym rozwiązaniem jest taki, który można zarówno postawić nad ogniskiem jak i powiesić na specjalnym stelażu. Dodatkowym atutem będą odkręcane, łatwe w montażu nóżki. Jest to duże ułatwienie dla osób, które planują zabierać kociołek w podróż lub też nie mają zbyt wiele miejsca na jego przechowywanie.

Do produkcji kociołków używa się różnego rodzaju materiałów. Najbardziej polecanym z nich jest żeliwo, które oprócz wytrzymałości cechuje się dużą odpornością na korozję. Oprócz materiału warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki wykonany został odlew kociołka. Metoda ciśnieniowa gwarantuje brak wybrzuszeń i innych niepożądanych wypukłości, które mogą pojawić się przy długotrwałym, intensywnym użytkowaniu. Do zabezpieczenia wnętrza kociołka najczęściej wykorzystuje się emalię. Powłoka powinna być odporna na wysokie temperatury, ścieranie oraz przywieranie potraw.

Nie wiesz jaką wielkość wybrać? Zastanów się, ile gości przyjmujesz zazwyczaj. Większe kociołki mogą wydawać się zbyt duże, warto jednak pamiętać, że potrawy w trakcie przygotowywania intensywnie parują, a co za tym idzie – porcja znacznie się zmniejsza. Oprócz tego producenci podają litraż kociołka aż do samego rantu. Pamiętaj, że pojemność rzeczywista jest mniejsza o mniej więcej 1-1,5 litra.

 

Dania z kociołka żeliwnego – przepisy

 

Dzięki wykorzystaniu kociołka ognisko może stać się prawdziwą ucztą. To jedno naczynie umożliwia przygotowanie niezliczonej ilości gorących, aromatycznych potraw idealnych na letnie wieczory. Ciekawe dania z kociołka na pewno zachwycą wszystkich gości.

 

Bogracz, czyli mięsny gulasz prosto z Węgier

 

Do przygotowania potrawy potrzebujesz:

  • Dowolne mięso gulaszowe
  • Boczek
  • 2 duże cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 3 papryki
  • Przyprawy – wędzona papryka, pieprz i sól
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Bulion lub woda
  • Masło i oliwa

 

Wszystkie składniki pokrój w kostkę. Rozpal ognisko i umieść na nim kociołek. Podsmaż boczek, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Dodaj oliwę i masło, a następnie pokrojoną cebulę. Po podsmażeniu dodaj mięso – upewnij się, że kociołek jest odpowiednio rozgrzany. Dodaj wędzoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy, a następnie zalej całość szklanką gorącej wody lub bulionu. Gotuj około 2 godziny, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Uzupełniaj parujący płyn wodą lub bulionem tak, aby całość była przykryta. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj paprykę oraz pomidory, a po około 3 minutach zdejmij z ognia.

Kociołek – przepisy z wykorzystaniem najróżniejszych składników i świetna zabawa przy ognisku. Dzięki temu gadżetowi zaskoczysz swoich gości nietypowymi potrawami z całego świata. Świetna alternatywa dla klasycznego grilla.

 

 

 

Sprawdź też inne artykuły

More in:Lifestyle

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *