Reklama

Chłodnik z awokado z chipsami z tortilli

Chłodnik z awokado z chipsami z tortilli

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościśrednie

1.      Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Przygotuj chipsy z tortilli: połącz oliwę z oliwek z papryką i posmaruj nią tortille z dwóch stron. Piecz placki na blasze przez 5 minut, aż będą złote i chrupiące. Dodaj przyprawy, odstaw do ostygnięcia i połam na kawałki.

2.      Żeby przygotować zupę, zmiksuj w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji: bulion, jogurt, awokado, ogórka, dymki, kolendrę i zieloną papryczkę chili. Przypraw sokiem z limonki, Tabasco oraz dużą szczyptą soli i pieprzu. Następnie przykryj zupę folią spożywczą i odstaw do lodówki żeby się schłodziła.

3.      Drobno posiekaj odłożony kawałek ogórka. Schłodzoną zupę podawaj w małych miseczkach z chipsami z tortilli, posiekanym ogórkiem, czosnkiem bulwiastym i kawałkami czerwonej papryczki chili. Jeśli lubisz, udekoruj danie kroplą oleju z awokado.

 

Uwaga: Czosnek bulwiasty można kupić w większych supermarketach. Jeśli masz problem żeby go dostać, użyj zwykłego szczypiorku.

Składniki

250 ml schłodzonego bulionu warzywnego

200 ml jogurtu naturalnego

posiekany miąższ z 1 dużego dojrzałego awokado

1 ogórek: obrany, bez gniazd nasiennych – 3 cm kawałek odłożony, reszta posiekana

4 dymki, grubo posiekane

3 łyżki stołowe grubo posiekanej kolendry

1 łagodna zielona papryczka chili

sok z 1 limonki

sos Tabasco

garść czosnku bulwiastego (zobacz uwagę pod przepisem)

1 papryczka chili drobno pokrojona, do podania

olej z awokado (opcjonalnie)

 

Chipsy z tortilli:

 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek

½ łyżeczki wędzonej papryki

2 miękkie tortille kukurydziane

Reklama
Polub nas na Facebooku