Reklama

Szybka zupa z makaronem

Szybka zupa z makaronem

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

To proste do wykonania danie jest najlepsze na poprawę humoru w środku tygodnia i pełne aromatycznych azjatyckich smaków.

W dużym rondlu doprowadź bulion do wrzenia i następnie zmniejsz ogień. Oddziel liście kapusty bok choy, osusz je i dodaj do bulionu razem z krewetkami, szalotkami, trawą cytrynową i czosnkiem. Gotuj przez kilka minut, aż krewetki się zaróżowią, a liście kapusty zwiędną. Rozdziel makaron na 4 miski i nałóż zupę. Posyp chili i kolendrą, dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki.

    

Przepis: Rebecca Rauter
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

• 1 litr bulionu z kurczaka

• 1 kapusta bok choy, lub mrożony groszek 

• 225 g surowych mrożonych krewetek, rozmrożonych 

• 4 szalotki, pokrojone 

• 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekanej (opcjonalnie)

• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

• 300 g gotowego makaronu ryżowego (nitki) 

• 2 czerwone chili, pozbawione nasion i drobno posiekane 

• garść listków kolendry

• sos sojowy

• sok z ½ limonki, lub do smaku

Reklama
Polub nas na Facebooku