Reklama

Gorący ramen

Gorący ramen

Przygotowanie

Ilość osób8 osób Poziom trudnościtrudne

1 Aby przygotować jajka w sosie sojowym, gotuj je przez 5 minut, następnie ostudź w zimnej wodzie i obierz. Wlej sos sojowy i 250 ml wody do małego garnka, dodaj gwiazdki anyżu. Wrzuć pokrojony imbir i czosnek, następnie doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia, ostudź i wlej do szczelnego woreczka wraz z jajkami. Wyciśnij powietrze, uszczelnij i wstaw do lodówki na 6 godzin, potem dokładnie odcedź.

2 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Włóż skrzydełka z kurczaka i kości wieprzowe do stalowej brytfanny. Obtłucz imbir i czosnek, dodaj odrobinę oleju sezamowego. Umieść skórę wieprzową na blasze, włóż ją i brytfannę ze skrzydełkami do piekarnika na około 40 minut lub do momentu, aż skóra popęka.

3 Przenieś brytfannę na płytę kuchenki, dodaj wieprzowinę i miso. Zalej 3 litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu przez około 3 godziny, lub do czasu, aż boczek będzie miękki. Co kilkanaście minut zbieraj szumowinę z powierzchni bulionu.

4 Przenieś boczek na tacę i odstaw, następnie przecedź bulion i wlej go z powrotem do garnka. Odstaw ponownie na płytę i zredukuj bulion do około 2,5 litra. Czyniąc to, umieść duży durszlak na garnku i parz szpinak dopóki nie zwiędnie. Ostudź, wyciśnij nadmiar wilgoci i podziel na osiem części.

5 W osobnym garnku ugotuj makaron ramen lub soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i podziel na osiem części, umieszczając w ciepłych miskach z kiełkami fasoli i szpinakiem. Pokrój mięso wieprzowe, przepołów jajka i umieść je na wierzchu.

6 Przesyp dymkę wraz ze szczypiorkiem i chili do misek. Spróbuj i dopraw bulion sosem sojowym, potem wlewaj łyżką wazową do misek. Skrop olejem chili, skrusz pieczoną skórkę z boczku i podawaj.

 

1 porcja zawiera: wartość energetyczna: 914 kcal, tłuszcze: 52,4 g (w tym nasycone: 17,2 g), białko: 57,1 g, węglowodany: 50,8 g, cukier: 2,5 g

 

Magazyn Jamie nr. 1/15

 

 

Zobacz przepis na ramen z jarmużem.

 

 

 

Składniki

• 8 skrzydełek kurczaka

• garść kości wieprzowych

• 2 kawałki imbiru wielkości kciuka nieobrane

• 5 ząbków czosnku nieobranych

• olej sezamowy

• 750 g boczku, usuń i zachowaj skórę

• 1 czubata łyżka pasty miso

• 400 g młodego szpinaku

• 500 g suszonego makaronu ramen lub soba

• 8 małych garści kiełków soi • 8 dymek, cebula pokrojona, szczypiorek posiekany

• 1-2 świeże czerwone chili pokrojone

• sos sojowy do smaku

• 1 łyżka oleju z chili

 

Jajka w sosie sojowym

• 4 duże jajka

• 200 ml sosu sojowego o niskiej zawartości soli 

• 4 gwiazdki anyżu

• kawałek imbiru wielkości kciuka

• 2 ząbki czosnku

 

Reklama
Polub nas na Facebooku