Reklama

Pikantna zupa z pieczenią

Pikantna zupa z pieczenią

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Marchewkę pokrój w plasterki, a dynię w kostkę o boku 5 cm. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek, marchewkę, imbir i suszoną papryczkę chilli. Całość przykryj i gotuj, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż warzywa zmiękną i lekko przyrumienią się.

Dodaj dynię, sos z pomidorów oraz pastę curry. Następnie wrzuć poskubaną na kawałki pieczeń. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone pomidory i przypraw całość solą morską oraz czarnym pieprzem.

Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj całość przez 15 minut. Po tym czasie dodaj ryż i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut do momentu, aż ryż zmięknie. Zupę przypraw do smaku i podawaj w dużych miskach przybraną listkami kolendry.

Składniki

jedna duża cebula

2 ząbki czosnku

jedna marchewka

300 g dyni piżmowej

kilkucentymetrowy kawałek imbiru

łyżka oliwy

suszona papryczka chilli

łyżka pasty curry

500 g skrawków świątecznej pieczeni

puszka krojonych pomidorów o pojemności 400 g

750 ml gorącego bulionu drobiowego lub na podrobach

300 g ryżu basmati

kilka gałązek świeżej kolendry

Reklama
Polub nas na Facebooku