Reklama

Ramen z jarmużem

Ramen z jarmużem

Przygotowanie

Czas przygotowania135 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

"Wszystko czego mozesz zapragnąć w miseczce zupy ramen: jest słodka, słona, gorzka, delikatna, chrupiąca i świeża, oraz delikatnie pikantna. Ciemna pasta miso dodaje słonego elementu, a jasna słodyczy. Jarmuż to z kolei niesamowite warzywo i świetnie pasuje do wielu metod gotowania. Upewnij się tylko, że jest dobrze umyty, oczyszczony z piasku i ziemi, a następnie osuszony."

Aby przygotować wywar, podziel i obierz czosnek, a następnie pokrój cebulę.

W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy, następnie powoli podsmażaj na niej ząbki czosnku i pokrojoną cebulę przez ok. 30 minut albo do momentu kiedy całość zrobi się słodka i klejąca. Przez pierwsze 20 minut gotuj całość pod przykrywką tak, aby zachować wszystkie płyny. Następnie na ostatnie 10 minut zdejmij przykrywkę, aby mieszanka się przyrumieniła.

Na patelnię wlej 2 litry wody. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i pozwól, aby całość dusiła się na małym ogniu przez około 20 minut.

Nagrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza.

Z jarmużu usuń wszystkie twarde części, a następnie jedną trzecią liści umieść w formie do pieczenia z niskim brzegiem (w ten sposób będziesz mieć pewność, że jarmuż ładnie się zapiecze). Skrop oliwą i rozłóż liście tak, aby nie leżały na sobie. Piecz przez 30 minut albo do momentu kiedy będą chrupiące, ale jeszcze zachowają zielony kolor. Przecedź wywar przez sitko i za pomocą dużej, metalowej łyżki rozgnieć cebulę i czosnek, aby wypuściły na patelni smak.

W małej miseczce zmieszaj obie pasty miso, tahini z odrobiną wywaru. Umieść całość z powrotem na głównej patelni i przypraw sosem sojowy i mirin.

Pilnu,j aby wywar pozostał ciepły do momentu, kiedy wszystkie pozostałe składniki będą gotowe.

Zblanszuj pozostałą część (2/3) jarmużu w wywarze przez ok. 1-2 minuty. Następnie wyjmij liście i odłóż połowę na bok. Z drugiej polowy zrobisz kiszonkę.

Gdy druga połowa ostygnie odsącz z niej soki prosto do wywaru i włóż jarmuż do miski.

Ugnieć go z cukrem, octem i szczyptą morskiej soli, a następnie pokrój na cienkie kawałki i wymieszaj z czerwonym chilli.

Pokrój grzyby na grubsze kawałki i podsmażaj je na suchej patelni przez ok. 10 minut albo do momentu, gdy lekko zwiędną i przestanie się z nich sączyć woda.

Wlej sos teriyaki oraz trochę oliwy i mieszaj całość przez cały czas przez ok. 6-8 minut albo do momentu kiedy grzyby wchłoną wilgoć i zrobią się ciemne i lekko lśniące.

Zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotuj makaron w wywarze. Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni.

Kiedy wszystkie składniki są gotowe, podziel wywar i makaron na cztery miseczki. Do każdej wrzuć trochę grzybów, zblanszowanego i podkiszonego jarmużu, a wierzch udekoruj jarmużem pieczonym i sezamem. Całość podawaj z sosem chilli i olejem z prażonego sezamu.

Składniki

* 3 czerwone cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 laski selera
* 1 zielona papryka
* 1 czerwona papryka
* 2 swieże, czerwone papryczki chilli
* pół pęczka swieżej kolendry
* oliwa z oliwek
* pół pęczka swieżego tymianku
* 2 puszki po 400 g czarnej fasoli
* 2 swieże liście laurowe
* 4 duże jajka z wolnego chowu
* 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
* oliwa extra virgin
* 4 tortille kukurydziane

Reklama
Polub nas na Facebooku