Reklama

Zupa ze słodkimi ziemniakami

Zupa ze słodkimi ziemniakami

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościśrednie

Chrupiące płatki kokosowe i poppadomy cudownie kontrastują z idealnie gładką zupą.

Rozgnieć strąki kardamonu i wyjmij nasiona. Przy użyciu moździerza rozgnieć je na miazgę.

Obierz i pokrój cebulę i ziemniaki. Następnie obierz i drobno posiekaj imbir oraz obierz i rozgnieć czosnek.

Na dużej patelni, na niewielkim ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj przez 10 minut do uzyskania miękkości, często mieszając.

Dodaj słodkie ziemniaki, imbir, czosnek i rozgniecione nasiona kardamonu. Gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj mleko kokosowe.

Całość gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty. Potem dodaj bulion. Przykryj zupę pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Zmiksuj zupę przy użyciu blendera ręcznego. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wciśnij sok z cytryny.

Aby przygotować dodatek z czerwonej papryki, rozgrzej olej na patelni. Następnie dodaj pokruszone nasiona kolendry i płatki chilli. Podsmażaj je przez około 1 minutę, by wydobyć smak i aromat.

Na suchej patelni upraż płatki kokosowe (jeśli ich używasz).

Opłucz paprykę i pokrój ją na cienkie plasterki. Następnie wraz ze szpinakiem dorzuć ją do przypraw na patelnię. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie dopraw do smaku i dodaj prażone płatki kokosowe.

Przelej zupę do misek i dodaj mieszankę z czerwoną papryką. Gotowe danie możesz podać z połamanymi poppadomami, jeśli masz ochotę.

 

 

Zobacz jak zrobić frytki z batatów.

Składniki

3 strąki zielonego kardamonu
1 cebula
600 g słodkich ziemniaków
kawałek imbiru o wielkości 4 cm
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
1 puszka mleka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu (400 ml)
800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 cytryna

 

DODATEK Z PIECZONEJ PAPRYKI

1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
1 łyżeczka nasion kolendry
szczypta suszonych płatków chilli
2 pieczone papryki ze słoika
100 g młodego szpinaku
4 duże poppadomy lub 12 małych (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku