Reklama

Zupa groszkowa z przegrzebkami

Zupa groszkowa z przegrzebkami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

"Warstwa wierzchnia z przegrzebków (które możesz zastąpić surowymi obranymi krewetkami) jest dodatkową opcją, ale nadaje zupie wyjątkowego charakteru ."

Obierz i posiekaj w spore kawałki cebulkę dymkę, obierz i posiekaj czosnek oraz imbir, następnie wypestkuj i posiekać papryczkę.

Upraż nasiona kminku na suchej patelni, następnie dodaj 2 łyżki oleju, po czym wsyp dymkę, czosnek, imbir, papryczkę i liście curry.

Smaż przez 1 do 2 minut, aż zacznie skwierczeć. Następnie wlej bulion i doprowadź do wrzenia.

Dodaj groszek i gotuj przez 4 do 5 minut, a następnie wymieszaj z cukrem i pastą tamaryndową. Dopraw do smaku, a na koniec użyj blendera i zmiksuj do konsystencji przecieru, aż masa będzie gładka. Odstaw na bok.

Aby przyrządzić przegrzebki rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, na dużym ogniu. Dodaj gorczycę i mieszaj ciągle, aż nasionka popękają.

Wymieszaj kurkumę i curry, a następnie dodaj przegrzebki i wszystko razem smaż na patelni około 1 minuty z każdej strony, aż będą gotowe i zaczną brązowieć.

Ponownie podgrzej zupę (nie pozwól jej się zagotować, gdyż straci swoją świeżość), a następnie dla smaku dodaj soku z limonki.

Zupę porozlewaj do ciepłych misek, na wierzchu ułóż przyprawione przegrzebki i liście curry.

 

 

Zobacz jak grillować przegrzebki z miętą i kolendrą.

Składniki

• 1 pęczek dymki
• 1 ząbek czosnku
• 5 cm kawałek imbiru
• 1 świeże zielone chilli
• 1 łyżeczka nasion kminku
• olej z orzeszków ziemnych
• 3 świeże liście curry
• 800 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
• 450 g świeżego lub mrożonego groszku
• ½ łyżeczki brązowego cukru lub cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki pasty tamaryndowej
• ½ limonki


PRZEGRZEBKI W KURKUMIE
• olej z orzeszków ziemnych
• ½ łyżeczki ziaren gorczycy
• ¼ łyżeczki kurkumy
• 10 świeżych liści curry
• 175 g przegrzebków

Reklama
Polub nas na Facebooku