Reklama

Zupa rybna

Zupa rybna

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościśrednie

1. Koper włoski, pora, selera naciowego, czosnek i chili gotuj na średnim ogniu do miękkości. Dodaj 1 litr wody i wino. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj do momentu aż warzywa będą miękkie.


2. Dodaj pomidory, tymianek i rybę. Gdy filet się zetnie, dorzuć krewetki, małże lub omułki i podgrzewaj przez 2 minuty do momentu aż krewetki się ugotują, a małże otworzą. Dopraw i podawaj skropione oliwą extra-virgin i posypane świeżym chili.

 

Przepis Kate McCullough
Zdjęcie Sam Stowell

Składniki

1 mała bulwa kopru włoskiego, cienko pokrojona

1 por, cienko pokrojony

3 gałązki selera, drobno pokrojone

4 ząbki czosnku, cienko pokrojone

1 czerwone chili, cienko pokrojone

oliwa z oliwek

mały kieliszek białego wina

3-4 świeże pomidory, pokrojone

1 pęczek tymianku

440 g filetu z białej ryby, pokrojonej w kawałki

400 g krewetek, małży lub omułków (albo mieszanki wszystkich trzech)

Reklama
Polub nas na Facebooku