Reklama

Zupa z groszku

Zupa z groszku

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Podgrzej porcję oliwy w rondlu na niskim lub średnim ogniu. Podduś cebulę, koper włoski i czosnek przez 15 minut lub do momentu, gdy zmięknie, ale się nie przypiecze. W międzyczasie ułóż kromki bagietki na tacce do pieczenia i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, aż się zezłoci. Pokryj kozim twarogiem i odstaw. Dodaj do cebuli groszek i gorący bulion i gotuj przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż groszek zmięknie. Przenieś do miski (poczekaj, aż lekko ostygnie), następnie zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Dopraw do smaku. Przelej zupę do miseczek, skrop odrobiną oliwy, posyp groszkiem i podawaj z grzankami z kozim serem.

 


Przepis: Maddie Rix

Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 duże bulwy kopru, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża bagietka, pokrojona na skos w 12 cienkich kromek
  • 100 g twarogu koziego
  • 200 g świeżego groszku
  • 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
  • strączki groszku, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku