Reklama

Zupa caldo verde

Zupa caldo verde

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Zwiń ciasno liście jarmużu w cygara (odetnij najpierw grubsze łodyżki) zanim potniesz je w cienkie jak wafelki paski. Dokładnie tak jak robi się w Portugalii, gdzie tę zupę je się na co dzień.

1. Podgrzej 4 łyżki oleju w ciężkim rondlu na średnim ogniu i smaż cebulę i czosnek przez 5 minut lub do momentu, gdy zmiękną. Wymieszaj z ziemniakami, dopraw solą i podgrzewaj przez kolejne 5 minut. Dodaj 1,25 litra wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną. Rozgnieć je na gładkie purée. Dodaj poszatkowany jarmuż i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

2. W międzyczasie podgrzej pozostały olej na patelni na średnim ogniu i smaż plastry chorizo, posypując papryką, przez 3-4 minuty. Dodaj chorizo do zupy, następnie przełóż je za pomocą chochli do misek i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj z odrobiną oliwą z oliwek dodaną do każdej miski i plastrami chleba kukurydzianego*.

 


*Możesz kupić wspaniały chleb kukurydziany w sklepach z portugalską żywnością lub zastąpić go dobrej jakości ciabattą. 

 


Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

  • 5 łyżek oliwy extra-virgin
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 700 g ziemniaków, pokrojone w kostkę
  • 300 g jarmużu, poszatkowanego
  • 150 g chorizo, w plasterkach
  • papryka
  • oliwa extra-virgin i chleb kukurydziany, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku