Reklama

Zupa z selera i pigwy

Zupa z selera i pigwy

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Do dużego garnka wlej solidną porcję oliwy i umieść go na wolnym ogniu. Następnie dodaj całą resztę składników. Gotuj powoli przez 20-25 minut do momentu, gdy warzywa zaczną stawać się miękkie. Od czasu do czasu mieszaj, aby nic się nie przypaliło.

2. Gdy składniki staną się miękkie, wlej tyle wrzątku, aby woda przykryła warzywa na 2 cm. Przykryj pokrywką i trzymaj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa się ugotują. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem do ulubionej konsystencji.

3. Udekoruj zupę crème fraîche, odrobiną koperku i garścią posiekanych, opieczonych orzechów.

 


W porcji: 140 kcal, 11 g tłuszczy (2,5 g tłuszczy nasyconych), 3 g białka, 6 g węglowodanów, 5 g cukrów

Składniki

oliwa z oliwek

1 duży seler, obrany i grubo posiekany

1 pigwa, obrana, oczyszczona z gniazd nasiennych i grubo posiekana

2 szalotki, obrane i grubo posiekane

2 ząbki czosnku, grubo posiekane

1 drobiowa kostka rosołowa, pokruszona

1 łyżka mielonego kuminu

szczypta mielonego cynamonu

1 łyżeczka cukru

1 łyżka crème fraîche (lub śmietany), do podania

koperek, do podania

mała garść orzechów, posiekanych i podpieczonych w odrobinie masła, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku