Reklama

Zupa dyniowa z kukurydzą i tymiankiem

Zupa dyniowa z kukurydzą i tymiankiem

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Podgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż dynię na blaszce do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy i dopraw. Piecz 15-20 minut, aż zmięknie. Na pozostałej oliwie na dużej patelni delikatnie podsmaż cebulę i trawę cytrynową, by zmiękły. Następnie dodaj kukurydzę i bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj dynię, zdejmij z ognia, wymieszaj z tymiankiem. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładko. Przetrzyj przez sitko, ponownie podgrzej i podawaj z wieloziarnistym pieczywem.

 

Przepis: Bianca Nice

Zdjęcie: Gareth Morgans

Składniki

  • 1 dynia pokrojona w 2 cm kawałki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 łodyżki trawy cytrynowej, pokrojonej w cienkie kawałki
  • 750 g mrożonej kukurydzy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • listki z małego pęczka tymianku
Reklama
Polub nas na Facebooku