Reklama

Zupa z tortillą

Zupa z tortillą

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Rozgrzej odrobinę oliwy w dużym garnku i podsmażaj na niej cebulę, czosnek i chili przez 5 minut, aż zmięknie, ale nie zmieni koloru. Dodaj pomidory i gotuj przez 10 minut. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

2. Podsmaż paski tortilli w odrobinie oliwy, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odsącz na papierowym ręczniku i posyp solą.

3. Podziel kurczaka na 4 miski i zalej zupą. Posyp tortillą, awokado i kolendrą. Podawaj z limonką.

 

 

Przepis: Georgie Socratous
Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

• oliwa z oliwek 
• 2 cebule, posiekane 
• 2 ząbki czosnku, posiekane 
• 1–2 czerwone chili, posiekane (ewentualnie oczyszczone z nasion) 
• 4 pomidory, posiekane
• 1 litr bulionu
• 2 kukurydziane tortille, pokrojone w paski 
• 250 g gotowanego kurczaka, pociętego na strzępy
• 2 awokado, bez pestki, obrane i pokrojone w paski
• listki z ½ pęczka kolendry 
• 1 limonka, pokrojona w ćwiartki

Reklama
Polub nas na Facebooku