Reklama

Zupa caprese

Zupa caprese

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Pomidory, mozzarella z mleka bawolego i bazylia tworzą trio, które przeniesie cię prosto na słoneczne Capri. Zupę podawaj w temperaturze pokojowej z grillowaną ciabattą.

1.      Nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C. Umieść pomidory i czosnek na dużej blasze do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy z oliwek i trzymaj w piekarniku przez 25 minut, aż pomidory popękają. Wyjmij blachę i pozostaw do ostygnięcia.

2.      Wyciśnij czosnek ze skórek i umieść w blenderze z pieczonymi i suszonymi pomidorami, cukrem, bazylią, octem i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przełóż do dzbanka i odstaw, by płyn osiągnął temperaturę pokojową.

3.      Rozgrzej patelnie grillową i podpiecz na niej kromki chleba z obu stron. Serwuj zupę w płytkich miseczkach. Na środku każdej połóż połowę poszarpanej na kawałki kulki mozzarelli z listkami bazylii, posyp rozgniecionym czarnym pieprzem i skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Podawaj z chlebem do maczania.

 

Przepis: Joss Herd
Zdjęcie: Tara Fisher

Składniki

 • 1 kg pomidorów
• 1 główka czosnku, przepołowiona na pół wszerz
• oliwa extra-virgin
• 4 suszone pomidory w oleju, odsączone
• 1 łyżka brązowego cukru
• 50 g listków bazylii, plus kilka do podania
• 1½ łyżki octu z czerwonego wina
• 4 kromki chleba na zakwasie
• 2 x 125 g kulki mozzarelli z mleka bawolego

Reklama
Polub nas na Facebooku