Reklama

Mostek wołowy w czerwonym winie

Mostek wołowy w czerwonym winie

Przygotowanie

Czas przygotowania165 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

"Ten gulasz jest wersją uwielbianego przez Greków stifado. Zazwyczaj Grecy używają do tego dania krojonej wołowiny, ale całe mostki wołowe będą jej świetnym zamiennikiem. Mostek to jedna z najtańszych części wołowych, ale dzięki temu przepisowi, stworzysz z nich coś bardzo wyjątkowego!"

Obierz szalotki i czosnek. Rozgrzej oliwę w szybkowarze lub w żaroodpornym naczyniu z grubym dnem. Włóż mostek i podsmaż przewracając co kilka minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Odłóż na bok.

Na oliwę wrzuć całe szalotki i ząbki czosnku i smaż przez ok 10 min, aż zaczną mięknąć. Zetrzyj na nie 1/4 gałki i dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz mostka. Dodaj ok. 200 ml wody, dodaj soli i pieprzu. Całość mieszaj delikatnie, aż zacznie gęstnieć. Włóż do garnka mostek wołowy i przykryj szczelnie pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 75 min lub 2 godziny jeśli nie używasz szybkowaru.

Po tym czasie zdejmij pokrywkę i pozostaw na 10 min, by wołowina odpoczęła. Mięso powinno być kruche, jeśli tak nie jest, możesz podgotować je jeszcze trochę. Całość możesz jeszcze dodatkowo doprawić.

Mięso pokrój na plastry lub rozdziel widelcem. Podawaj polane gęstym, aromatycznym sosem z garnka.

Składniki

- 12 szalotek
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1,5 kg mostka wołowego, zwiniętego i związanego
- 1 cała gałka muszkatołowa do starcia
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 ml czerwonego wina
- 2 liście laurowe
- laska cynamonu
- mała garść czarnych oliwek
- łyżeczka suszonego oregano
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki octu z wina czerwonego

Reklama
Polub nas na Facebooku