Reklama

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Umieść wołowinę pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej i zbij ją wałkiem na grubość 1 cm. Pokrój na paski szerokości palca. Wymieszaj paprykę, skórkę cytrynową, sól i pieprz i użyj do posypania mięsa.

2. Na dużej patelni na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek do miękkości. Zwiększ ogień i dodaj grzyby oraz masło. Podsmażaj, aż grzyby nabiorą złocisto-brązowego koloru i odstaw.

3. Dodaj odrobinę oliwy na patelnię, smaż wołowinę przez 2 minuty, przekręcając, aż nabierze brązowej barwy, ale wciąż będzie różowa w środku. Wymieszaj z mieszanką grzybów i cebuli. Dodaj brandy i redukuj przez minutę lub do momentu, gdy całkowicie wyparuje.

4. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną i pietruszką.

 

Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

500 g polędwicy wołowej

1 łyżeczka papryki

skórka z 1 cytryny, starta

1 czerwona cebula, posiekana

1 ząbek czosnku, posiekany

oliwa z oliwek

2 garści grzybów, oczyszczonych i podzielonych na kawałki

porcja masła

mała szklanka brandy

50 ml kwaśnej śmietany

2-3 gałązki natki pietruszki, zerwane i posiekane listki

pieczywo i korniszony, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku