Reklama

Wegańska tarta z grzybami

Wegańska tarta z grzybami

Przygotowanie

Czas przygotowania150 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

„To danie możesz przyrządzić je dzień wcześniej i podgrzać tuż przed obiadem. Jeśli nie znajdziesz w sklepie grzybów leśnych, użyj pieczarek"

1. Rozgrzej piekarnik wraz z dużą blachą do pieczenia do 180 stopni. Zacznij od przygotowania ciasta. Wrzuć mąkę i gumę ksantanową do malaksera, dodaj margarynę, roślinny tłuszcz do pieczenia oraz szczyptę soli. Miksuj, aż masa konsystencją zacznie przypominać okruszki chleba. Jeśli nie masz malaksera lub robota kuchennego, umieść składniki w dużej misce i mieszaj płaską częścią noża.

2. Dodaj 2 łyżki wody i miksuj (jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, mieszaj płaską częścią noża), aż ciasto się połączy w jednolitą masę. Przełóż ciasto do dużej miski (jeśli wyrabiasz je ręcznie, zostaw je w tym naczyniu, w którym jest). Uformuj rękami kulkę. Ugniataj ciasto przez około 2 minuty, aż stanie się gładkie i elastyczne.

3. Uformuj ciasto w kulkę. Następnie włóż ją pomiędzy dwa duże kawałki folii spożywczej. Rozwałkuj ciasto na koło trochę większe od formy do tarty. Powinno mieć nie mniej niż 3 mm. Ostrożnie zdejmij górną warstwę folii spożywczej i włóż ciasto do formy do tarty o średnicy 23 cm. Potem zdejmij drugą część folii spożywczej i dociśnij ciasto opuszkami palców do brzegów formy do tarty. Odetnij nadmiar ciasta i odstaw formę na bok.

4. Teraz kolej na ziemniaki. Obierz je i przekrój na pół. Większe ziemniaki pokrój w ćwiartki. Włóż je do garnka z osoloną wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, sprawdź czas, ziemniaki powinny się gotować około 4 minut. Potem zdejmij je z ognia i odsącz. Potrząśnij ziemniakami na cedzaku. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. Wlej oliwę do dużego naczynia żaroodpornego, dorzuć ziemniaki i czubatą łyżkę soli morskiej. Następnie potrząśnij naczyniem, by ziemniaki równomiernie zakryły jego dno. Odstaw na bok i przejdź do przygotowania farszu.

5. Posiekaj drobno cebulę, rozgnieć czosnek i zetrzyj drobno marchewki. Następnie przytnij trzonki pieczarek i potnij je w plastry. Przekrój na pół 240 g kasztanów (reszty użyjesz do wykończenia dania).

6. Na patelni o grubym dnie podgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebule i podsmażaj do uzyskania miękkości. Następnie dorzuć marchewki, czosnek, tymianek i grzyby. Podsmażaj, aż składniki zmiękną, a cała woda z grzybów się wchłonie (około 10 minut).

7. Dodaj serek śmietankowy i połówki kasztanów. Mieszaj, aż powstanie kremowa masa. Dopraw do smaku. Gotowy farsz rozsmaruj po cieście i wyrównaj. Umieść tartę na blasze, na górnej półce piekarnika, ziemniaki zaś na dolnej. Piecz przez 35-40 minut. Ciasto powinno być złociste i chrupiące.

8. Wyjmij tartę z piekarnika, przykryj ją folią aluminiową, by nie straciło ciepła i odstaw na bok. Przenieś ziemniaki na górną półkę piekarnika i zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Kontynuuj pieczenie przez około 25-30 minut. Ziemniaki powinny być złociste i chrupiące.

9. Aby przygotować sos, w niewielkim rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i galaretkę żurawinową. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Następnie dodaj gorący bulion drobiowy, zagotuj i dodaj mąkę kukurydzianą.

10. Na koniec porwij na części grzyby leśne, posiekaj resztę kasztanów i natkę pietruszki. Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę czosnkową, dodaj grzyby i podsmażaj do uzyskania miękkości. Następnie dodaj kasztany, żurawinę i natkę pietruszki. Gotową mieszanką rozsmaruj po powierzchni tarty, by ją przyozdobić. Podgrzej sos, by podać go z tartą i pieczonymi ziemniaczkami.

 

Przepis: Pippa Kendrick

 

Zobacz propozycje tart na deser.

Składniki

Nadzienie:

230 g maki bezglutenowej
1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
60 g margaryny bez nabiału
60 g roślinnego tłuszczu do pieczenia

Farsz:

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5-6 startych marchewek (450 g)
250 g pieczarek kasztanowatych
360 g obranych kasztanów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
225 g sojowego serka śmietankowego
2 łyżki oliwy czosnkowej
250 g grzybów leśnych
2 łyżki suszonej żurawiny
mały pęczek świeżej natki pietruszki


Sos żurawinowy:

1 łyżka oleju z orzecha włoskiego lub oliwy czosnkowej
1 łyżka galaretki żurawinowej
300 ml gorącego bulionu warzywnego
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej zmieszana z 2 łyżkami wody

 

Pieczone ziemniaczki:

2,5 kg mączystych ziemniaków
8 łyżek oleju z orzechów ziemnych lub oliwy z oliwek

Reklama
Polub nas na Facebooku