Reklama

Chlebki z awokado i fetą

Chlebki z awokado i fetą

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Delikatnie podpiecz kumin na suchej patelni, następnie przełóż do miski.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy z 250 g jogurtu i wymieszaj do uzyskania ciasta.

Przełóż na lekko podsypany mąką blat lub stolnicę i ugniataj do momentu, aż ciasto się zespoi. Umieść w lekko natłuszczonej misce, przykryj mokrą ściereczką i odstaw na bok.

Obierz, usuń pestkę i pokrój awokado na kawałki. Przenieś do miski. Pokrusz do środka fetę. Dodaj odrobinę oliwy i dopraw do smaku.

W innej misce wymieszaj harissę z resztą jogurtu.

Podziel ciasto na 8 kulek. Rozwałkuj każde na lekko podsypanej mąką powierzchni na owalny kształt, mniej więcej grubości 3 mm.

Umieść patelnię grillową na wysokim ogniu. Gdy będzie gorąca grilluj na niej chlebki przez 2 do 3 minut aż urosną i się przyrumienią. Przekręć je w połowie czasu.

Po zdjęciu z ognia posmaruj chlebki odrobiną oliwy. Podawaj z sałatką z awokado i jogurtem z harissą.

Składniki

  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 250 g pełnoziarnistej mąki, odrobina więcej do podsypania
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 75 g sera feta
  • 1 łyżeczka harissy
Reklama
Polub nas na Facebooku