Reklama

Warzywne tartaletki

Warzywne tartaletki

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

To wspaniałe danie do przygotowywania z dziećmi. Będziesz potrzebować: fartucha, wałka do ciasta, blachy do pieczenia, łyżki stołowej, deski do krojenia, ścierki kuchennej, miski, obieraczki, tarki oraz rękawic kuchennych.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nożem kuchennym przetnij ciasto na pół. Połowę zawiń w folię i włóż do lodówki lub zamrażarki na później.

Posyp stolnicę lub blat mąką. Następnie przy pomocy wałka rozwałkuj ciasto na kwadraty o wymiarach 26cm x 26cm (powinny wyjść 4 kwadraty).

Ułóż ciasto na blaszce do pieczenia. Zachowaj odstęp pomiędzy kwadratami.

Tylną częścią łyżki posmaruj centralną część kwadratu pesto.

W dużej misce rozgnieć pomidory. Następnie pokrój szparagi na 3-centymetrowe kawałki. Pamiętaj, by usunąć około 3 centymetry zdrewniałej łodygi.

Przy pomocy obieraczki pokrój cukinię na wstążki. Porwij pieczoną paprykę na paski i dodaj do miski.

Poobrywaj liście bazylii. Najładniejsze zostaw na później. Umieść duże liście bazylii w misce.

Wymieszaj dokładnie warzywa w misce, dodając odrobinę oliwy. Następnie umieść mieszankę na każdej posmarowanej pesto tarcie. Połóż na wierzch dwie oliwki (opcjonalnie).

Porwij mozzarellę na kawałki i posyp nią każdą tartaletkę. Dzięki temu będzie cudownie ciągnąca, zupełnie jak pizza. Zetrzyj odrobinę parmezanu (opcjonalnie).

Piecz przez 15-20 minut. Ciasto powinno być złociste, a ser powinien bulgotać.

Gotowe tartaletki odstaw do ostygnięcia. Posyp je resztą liści bazylii i podawaj z sałatką.

Składniki

gotowe ciasto francuskie (500 g)

mąka do posypania stolnicy, blatu

4 łyżeczki pesto

garść dojrzałych pomidorków cherry

8 szparagów

4 małe cukinie

2-3 pieczone papryki ze słoika

pęczek świeżej bazylii

oliwa z oliwek

8 czarnych oliwek, opcjonalnie

1 kulka mozzarelli (100 g)

20 g parmezanu, opcjonalnie

Reklama
Polub nas na Facebooku