Reklama

Placki grzybowo-serowe

Placki grzybowo-serowe

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Miękki, przypominający camemberta, ale o nieco orzechowym smaku - ser Tunworth to prawdziwa kulinarna gwiazda. Jego wspaniały truflowy smak doskonale komponuje się z grzybami.

Zanim zaczniesz gotowanie, namocz borowiki we wrzącej wodzie i odstaw.

Obierz i drobno posiekaj czosnek i cebulę (osobno), zerwij listki tymianku. Ziemniaki pokrój w kostkę.

W dużej patelni na średnim ogniu - na oliwie - podsmaż czosnek, tymianek i masło. Poczekaj aż czosnek będzie złoty.

Dodaj cebulę, zmniejsz temperaturę i duś 10 minut aż będzie miękka, ale nie brązowa.

Dodaj świeże grzyby, zwiększ gaz i smaż przez 5 minut.

Pokrój połowę namoczonych borowików, wrzuć na patelnię i smaż jeszcze przez kilka minut. 

Dodaj 350 ml bulionu oraz ziemniaki i dobrze dopraw. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Za pomocą ręcznego blendera przez chwilę miksuj grzyby - wciąż powinny być w kawałkach.

Zerwij i posiekaj niedokładnie listki pietruszki i połowę z nich dodaj do mieszanki. 

Podziel nadzienie na 6 małych foremek, np. jak do tarty. Zostaw 4 czubate łyżki na później.

Pokrój ser na kawałki wielkości 1-2 cm i równomiernie rozłóż we wszystkich foremkach. 

Nagrzej piekarnik do 200 C.

Żeby zrobić "przykrywki" grzybowych placków, rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni do grubości około 3 mm.

Podziej ciasto na 6 części tak, by przykryć wszystkie foremki z farszem, lekko podwijając krawędzie. Delikatnie zrób krzyżyk na każdym placku i ostrożnie (bez przebijania ciasta) zrób kciukiem wgłębienie na środku. 

Roztrzep jajko i posmaruj nim każdy placek. Piecz 15-20 minut lub aż ciasto trochę wyrośnie i będzie złociste.

Zrób sos. W garnku wymieszaj musztardę i sos Worcestershire. Wlej pozostałą z namaczania borowików wodę, niedbale pokrój same grzyby i dodaj do sosu.

Postaw garnek na dużym ogniu, wlej pozostały bulion i doprowadź do wrzenia. Na minutę lub dwie przed końcem gotowania dodaj pietruszkę. Dokładnie zblenduj i przelej do dzbanka.

Podawaj nalewając sos do zagłębień w cieście, z odrobiną angielskiej musztardy.  

 

 

Zobacz przepis na bruschettę z grzybami.

Składniki

1 spora garść borowików

4 ząbki czosnku

2 cebule 

1/2 pęczka świeżego tymianku

300 g ziemniaków odmiany Maris Piper

oliwa z oliwek 

1 duży kawałek masła 

1 kg świeżych mieszanych grzybów

500 ml bulionu z warzyw ekologicznych

1/2 gałązki świeżej pietruszki naciowej

120 g sera Tunworth 

mąka, do oprószenia

500 g maślanego ciasta francuskiego  

1 duże jajko z wolnego wybiegu 

2 czubate łyżeczki angielskiej musztardy (i trochę do podania)

1 łyżka sosu Worcestershire

Reklama
Polub nas na Facebooku