Reklama

HUMUS SZCZAWIOWY

HUMUS SZCZAWIOWY

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Sarah Britton twórczyni bloga My New Roots uwielbiam jeść. I to dużo. Często żartuje, że jej obecny styl życia wynika z konieczność" musiałam wymyślić sposób, jak się opychać i nie zrujnować sobie zdrowia.

1. Zmiel czosnek w malakserze. Dodaj szczaw, ciecierzycę, tahini, skórkę i sok z cytryny, sól, miód i ¼ kubka / 56 ml wody. Miel na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli potrzeba, dodaj więcej soli. 

2. Przełóż humus do misy, w której będzie podawany. Skrop oliwą i już. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 3–4 dni. 

 

SZCZAW

Wiesz, że szczaw zawiera silne przeciwutleniacze oraz ma te same właściwości zdrowotne co jarmuż? Jest także bogaty w witaminę C, błonnik, żelazo, magnez i cynk. Stanowi znakomity dodatek sałatkowy do innych zielonych roślin, można nim też przybrać zupę, zapiekankę czy omlet. Bardzo łatwo wyhodować go w domu, nawet w doniczce. Jeśli nie masz ogródka, szukaj szczawiu na targu lub w dobrych sklepach spożywczych od wczesnej wiosny do połowy lata. Przypomina szpinak, lecz wystarczy posmakować, żeby od razu poczuć różnicę! Wybieraj młody szczaw o drobnych listkach, ponieważ jest wówczas najdelikatniejszy i najsmaczniejszy.

 

Posmakowałam i wykrzyknęłam: „Smakuje jak cytryna!”. Tak zaczął się mój romans z tą pyszną zieleniną. Ponieważ lubię, gdy humus ma cytrynową nutę, uznałam, że nietypowy dodatek w postaci kwaskowatego szczawiu doskonale uzupełni moją ulubioną przystawkę. Szczaw ma niezwykle rześki, czysty i świeży smak. Wystarczy popatrzeć na te jaskrawozielone listki, żeby od razu poczuć się zdrowszym.

 

Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My new roots", Wydawnictwo Marginesy. Premiera książki 28 września 2016 roku

Składniki

2 ząbki czosnku

50 g drobnych z grubsza posiekanych liści szczawiu

1½ kubka / 250 g ugotowanej ciecierzycy (odpowiednik puszki 250 g)

¼ kubka / 60 ml tahini

Starta skórka 1 cytryny z ekouprawy

1½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

½ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej plus nieco więcej do smaku

1½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego

Oliwa tłoczona na zimno do przybrania

Reklama
Polub nas na Facebooku