Reklama

Nadziewane liście kapusty

Nadziewane liście kapusty

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Obierz i drobno posiekaj pora, pokrój marchewki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Posiekaj migdały razem z dodatkowymi do podania. Upraż je na złoto. Oberwij koperek i pokrój w kostkę fetę.

Podgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu, podsmażaj pora i marchewkę przez kilka minut. Dodaj czosnek, ziarna kuminu i trochę wody. Dopraw. Przykryj i gotuj warzywa powoli, aż zmiękną, przez 5 minut. Często mieszaj, dodając wodę, jeśli dno zacznie się przypalać.

Zblanszuj liście kapusty w gotującej się posolonej wodzie przez 2-3 minuty. Odsącz i wyłóż na deskę. Dodaj do mieszanki warzyw większość migdałów, koperek i fetę. Następnie przełóż 3 łyżki masy na środek każdego liścia. 

Zwiń i umieść w naczyniu do zapiekania miejscem złączenia do dołu. Skrop oliwą, przykryj i piecz przez 15 minut. Podawaj z resztą odłożonych migdałów na wierzchu.

Składniki

1 por

750 g marchewki

4 ząbki czosnku

25 g pieczonych migdałów, plus dodatkowe do podania

kilka gałązek świeżego kopru

50 g sera feta

2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do skropienia

1 łyżeczka nasion kuminu

8 dużych liści kapusty włoskiej

Reklama
Polub nas na Facebooku