Reklama

Seler alla parmigiana

Seler alla parmigiana

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

"Jest lżejszy i bardziej delikatny niż tradycyjny bakłażan parmigiana, ale równie pyszny i lepszy jako przystawka ."

Rozgrzej piekarnik do 180º C .

Obetnij podstawy selera za pomocą ostrego noża lub skrobaczki i obierz zewnętrzne łodygi tak, by zachować selery w całości.

Przytnij końce tak, aby łodygi miały 12-15 cm długości.

Pokrój selera wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na połowę.

Obierz i pokrój cebulę wzdłuż, czosnek obierz i drobno posiekaj, to samo zrób z liśćmi tymianku i boczkiem lub bekonem.

Umieść rondel na średnim ogniu i dodaj odrobinę oliwy. Dodaj cebulę i boczek lub bekon. Gotuj przez kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj seler i gotuj pod przykrywką do momentu, aż seler będzie miękki .

Rozgrzej inny garnek i dodaj odrobinę oliwy. Wrzuć czosnek i nasiona fenkułu. Następnie, gdy czosnek się zarumieni, napełnij puszkę pomidorów wodą i dodaj wraz ze szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu.

Gotuj sos na średnim ogniu przez pół godziny lub do momentu, aż się zredukuje i zgęstnieje.

Gdy seler zmięknie zdejmij pokrywkę i poczekaj aż składniki lekko zbrązowieją na dnie patelni.

Naczynie do pieczenia o wymiarach 20 X 20 cm lekko wysmaruj oliwą i łyżką sosu pomidorowego. Rozłóż na nim 1/3 kawałków selera. Nałóż sos pomidorowy, trochę liści tymianku i posyp startym parmezanem. Układaj warstwami, na koniec nałóż sos pomidorowy, dużo sera, posyp solą i pieprzem.

Piecz przez około 20 minut lub do momentu, aż wierzch stanie się chrupiący.

Zobacz przepis na bakłażana parmigiana.

Składniki

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 mala cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka galązek swieżego tymianku
  • 3 plastry wędzonego boczku lub chudego bekonu
  • oliwa extra virgin
  • pól łyżeczki nasion fenkułu
  • 1x400g puszka krojonych pomidorów
  • 75 g sera parmezan
Reklama
Polub nas na Facebooku