Reklama

Sos z czerwonej cebuli do kiełbasek

Sos z czerwonej cebuli do kiełbasek

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościśrednie

Gdy raz spróbujesz tego bogatego sosu cebulowego, podawanie kiełbasek i purée ziemniaczanego bez niego wyda ci się nie do pomyślenia. Ale niech cię nie kusi, by spieszyć się z jego wykonaniem. Im dłużej gotujesz cebule, tym sos będzie słodszy i bogatszy.

Delikatnie podsmaż cebule w maśle i oliwie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż staną się kleiste i ciemnozłote w kolorze. Dolej wina i zredukuj płyn do połowy. Następnie dorzuć szałwię i bulion. Dopraw do smaku. Zagotuj i solidnie polej nim kiełbaski i purée.

 

 

 

Przepis: Sarah Tildesley
Zdjęcie: Steve Baxter

Składniki

4 cebule, bardzo cienko pokrojone

mały kawałek masła

oliwa z oliwek

250 ml białego wina

2 gałązki szałwii, zebrane listki i drobno posiekane

300 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego

Reklama
Polub nas na Facebooku