Reklama

Sos salsa rossa

Sos salsa rossa

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Jak mówi Jamie, „Jest to jedna z tych uniwersalnych potraw, którą przyrządza się przy wielu okazjach. Doskonale pasuje do grillowanego mięsa.” Najlepiej przygotowywać poszczególne warzywa osobno, co pozwala na dokładniejsze kontrolowanie czasu ich gotowania.

1. Pomidory nabij na jeden szpikulec do szaszłyków, natomiast papryki i papryczki chilli na dwa – jednym szpikulcem przebij górę warzyw, a drugim ich spody. Na kolejny szpikulec nabij cebule i czosnek. Łupinki zapobiegną ich przypaleniu podczas grillowania.

2. Obracając, grilluj warzywa, w razie konieczności partiami, na średnio rozgrzanym grillu z rusztem lub mocno rozgrzanym grillu z płytą do momentu, aż ich skórka zacznie czernieć i marszczyć się.

3. Następnie z dwóch pomidorów wyciśnij pestki i odłóż je na bok wraz z dwoma pozostałymi pomidorami. Wykorzystasz je później do przygotowania wyśmienitych kiełbasek. Obierz paprykę, papryczki chilli i cebulę. Nie musisz robić tego bardzo dokładnie, gdyż kawałki zgrillowanej skórki dodadzą wyrazistości potrawie. Paprykę i papryczki chilli przekrój na pół i usuń pestki. Czosnek wyciśnij z łupinek.

4. Pomidory, paprykę, papryczki chilli, cebulę i czosnek przełóż na deskę, pokrój w dużą kostkę i wymieszaj. Warzywa skrop octem oraz oliwą i posyp majerankiem. Następnie drobno je posiekaj, aby zmieniły się w smakowitą salsę. Przed podaniem przechowuj salsę w temperaturze pokojowej. Podawaj z kiełbaskami i soczewicą. Niezjedzoną salsę można przechowywać w lodówce przez jeden dzień.

 

Porcja zawiera 56 kcal; 2,6g tłuszczu (w tym 0,4g tłuszczów nasyconych); 1,6g białka; 5,7g węglowodanów; 0,4g cukru         

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcia: David Loftus

Składniki

 

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 3 czerwone papryki
  • 2 czerwone chili
  • 2 małe czerwone cebule, nieobrane
  • 1 główka czosnku
  • ocet winny
  • oliwa extra virgin
  • 4 gałązki majeranku, oberwane listki
Reklama
Polub nas na Facebooku