Reklama

Francuski tost z chleba kukurydzianego z serem halloumi

Francuski tost z chleba kukurydzianego z serem halloumi

Przygotowanie

Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

1 Nagrzej piekarnik do 190 st. C, masłem nasmaruj blachę o długości 20-22 cm. Włóż „suche” składniki do miski wraz z ziarnami kukurydzy. Zmieszaj połowę jajek z mlekiem i jogurtem, dodaj suche składniki. Teraz dolej rozpuszczone masło i wymieszaj. Przelej na blachę, włóż do piekarnika, piecz przez 30-40 min. Po 20 minutach posyp wypiek serem żółtym i chili, wstaw ponownie do piekarnika. Po 20 minutach wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

2 Aby zrobić dżem, należy rozgrzać patelnię, skropić ją oliwą, smażyć cebulę z czosnkiem przez 10 min, następnie dodać papryczki chili, pomidory, cukier, sok z cytryn i gotować na wolnym ogniu, aż zrobi się klejący sos.

3 Zamocz osiem kawałków chleba kukurydzianego w reszcie ubitych jajek. Rozgrzej masło na patelni i obsmaż kawałki chleba z każdej strony, aż staną się chrupkie.

4 Szybko podsmaż ser halloumi, aż zrobi się złocisty. Połóż kawałki sera na kromkach chleba z niewielką ilością dżemu z papryczki chili. Podawaj z mieszanymi liśćmi sałaty i ziołami.

 

Uwaga! Dżem z papryczki chili może być przechowywany w słoiku w lodówce nawet przez kilka tygodni. Chleb kukurydziany owinięty w pergamin przetrwa tydzień.

 

Porcja zawiera: wartość energetyczna: 785 kcal, tłuszcze: 44,8 g (w tym nasycone: 14,2 g), białko: 28,4 g, węglowodany: 67,1 g, cukier: 28,2 g

 

Przepis z magazynu Jamie nr.01/15

 

Składniki

• 200 g mąki kukurydzianej
• 100 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 garście ziaren kukurydzy
• 4 ubite jajka
• 300 ml mleka
• 320 ml jogurtu
• 75 g rozpuszczonego masła


CHLEB KUKURYDZIANY Z DŻEMEM Z CHILI
• 50 g startego żółtego sera
• 1 czerwona papryczka chili
• odrobina masła
• 200 g sera halloumi pokrojonego na 8 części

 

Dżem z papryczek chili

• oliwa z oliwek
• 2 pokrojone czerwone cebule
• 2 pokrojone ząbki czosnku
• 8 czerwonych papryczek chili
• 400 g pomidorków koktajlowych
• 4 łyżki brązowego cukru
• sok z 4 limonek

Reklama
Polub nas na Facebooku