Reklama

Szwedzkie szafranowe babeczki śniadaniowe

Szwedzkie szafranowe babeczki śniadaniowe

Przygotowanie

Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Ten przepis zainspirowany jest ciasteczkami wypiekanymi w całej Skandynawii. Bez rodzynek można babeczki podawać na „słono”. Przekrój na pół, podpiecz, nałóż jajko, szpinak i sos holenderski.

1 Nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C, nasmaruj blachę na 12 muffinek masłem. W moździerzu rozgnieć nitki szafranu na proszek. W misce zmieszaj maślankę, białka i masło.

2 Zmieszaj resztę składników z odrobiną soli. Wlej „mokre” składniki do „suchych” i delikatnie mieszaj, aż wszystko się razem połączy. Nałóż łyżką ciasto do foremek. Wypełnij je do 3/4 wysokości. Na koniec posyp brązowym cukrem, kilkoma nitkami szafranu i piecz przez 20 min, aż nabiorą złocistego koloru.

 

Porcja (1 ciasteczko) zawiera: wartość energetyczna: 214 kcal, tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 4,6 g), białko: 5,5 g, węglowodany: 25,5 g, cukier: 10,6 g

 

 Zobacz przepis na bułeczki z żurawiną.

 

Przepis z magazynu Jamie nr. 01/15

 

Składniki

• niewielka ilość nitek szafranu
• 250 ml maślanki
• 2 białka
• 100 g roztopionego masła
• 3 łyżki cukru
• 250 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki posiekanych migdałów
• garść posiekanych rodzynek
• brązowy cukier
• niteczki (opcjonalnie) szafranu do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku