Reklama

Chleb kokosowy

Chleb kokosowy

Przygotowanie

Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

Jeśli masz czas, przekonasz się, że taki bochenek bardzo łatwo jest przygotować. Zrób grzanki z jakichkolwiek resztek chleba lub zużyj je jako podkład do deserów .

1 Nagrzej piekarnik do 180st.C i nasmaruj masłem blachę do pieczenia chleba o wymiarach 22 cm x 8 cm. Ubij mleko z jajkami. Do miski dodaj mąkę, cukier, mleko, wiórki, ziarna wanilii i zrób w środku otwór. Stopniowo dokładaj jajka z mlekiem i kontynuuj mieszanie, aż zrobi się gładka masa.

2 Wlej ciasto na blachę i piecz przez ok. 1 h. Wystaw z pieca, pozostaw w blasze, aż się ciasto nieco ochłodzi, po czym wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Pokrój na kromki i serwuj z marmoladą z limonek lub z jakimkolwiek ulubionym dżemem.

 

Porcja zawiera: wartość energetyczna: 374 kcal, tłuszcze: 19,4 g (w tym nasycone: 14 g), białko:
6,3 g, węglowodany: 43,3 g, cukier: 26,5 g

 

 

Magazyn Jamie nr. 01/15

 

Składniki

• 3 jajka
• 400 ml mleka
• 300 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka proszku )
• 200 g cukru
• 200 g wiórków kokosowych
• nasiona z 1 laski wanilii
• 100 g niesolonego masła
• marmolada z limonek do podania

 

Reklama
Polub nas na Facebooku