Reklama

Śniadaniowe tarty

Śniadaniowe tarty

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościtrudne

„Ten przepis to świetny sposób na wykorzystanie niezjedzonego kedgeree, który znakomicie sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i brunch. Jeżeli korzystasz z mniejszych foremek, z przepisu powinieneś otrzymać około 14-16 tartaletek. Naturalnie należy wtedy pamiętać o zwiększeniu liczby jajek.”

Zacznij od przygotowania sosu. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Z papryczki chilli usuń pestki i również drobno ją posiekaj.

W garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę i przez około 5 minut podsmażaj cebulę, chilli oraz oregano do momentu, aż ta pierwsza zmięknie.

Przypraw do smaku i dodaj pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz 200ml wody. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż całość lekko zgęstnieje. Sos przełóż do miski i odstaw.

Aby przygotować kruche ciasto, za pomocą robota wymieszaj mąkę ze szczyptą soli morskiej. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Całość utrzyj, aż zacznie przypominać kruszonkę. Jajka roztrzep i dodaj do kruszonki wraz z 60 ml zimnej wody. Zagnieć zwarte ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 20 minut.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Ciasto rozwałkuj na grubość 5mm. Z ciasta wytnij okręgi, którymi wylepisz następnie osiem foremek do mini tart o średnicy 12cm (lub 14-16 foremek do tartaletek o średnicy 10cm). Ciasto w foremkach delikatnie dociśnij i odetnij brzegi wystające ponad ich krawędzie.

Na każdą z mini tart połóż kawałek papieru do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi bądź surowym ryżem. Tarty piecz przez 15-20 minut.

Tarty wyjmij z piekarnika i zdejmij z nich papier wraz z obciążeniem. Następnie ponownie wstaw je do piekarnika i piecz przez kolejne 6-8 minut, aż smakowicie się przyrumienią.

W tym czasie przygotuj kedgeree. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzyj pomidory.

Do dużego garnka włóż łupacza oraz listki laurowe i zalej całość mlekiem. Na średnim ogniu doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut do momentu, aż ryba się ugotuje. Łupacza lekko przestudź, przełóż do miski i porwij na mniejsze kawałki.

Ryż gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź go na sicie i dodaj do ryby.

Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Wrzuć cebulę, imbir, czosnek, curry i sproszkowaną musztardę. Podsmażaj przez 5 minut do momentu, aż cebula zmięknie. Dodaj starte pomidory, całość dopraw do smaku i gotuj przez 10-12 minut.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Do podsmażonej cebuli z przyprawami dodaj rybę, ryż, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne kilka minut. Zawartość patelni przełóż do miski i odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Kedgeree rozłóż na upieczonych spodach z kruchego ciasta, robiąc niewielki dołek po środku. Do każdego z dołków wbij jajko, foremki ustaw na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut do momentu, aż jajka zetną się tak, jak lubisz.

W tym czasie przygotuj dressing chilli. W tym celu papryczki pozbaw pestek i drobno posiekaj. Następnie w niewielkim garnuszku wymieszaj posiekane papryczki chilli z oliwą i gotuj dressing na średnim ogniu przez 10 minut.

Gotowe mini tarty rozłóż na talerzach i posmaruj każdą z nich dressingiem chilli. Tarty udekoruj listkami kolendry i podawaj z sosem pomidorowo-paprykowym.

Składniki

5-centymetrowy kawałek imbiru

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

3 duże pomidory

1kg wędzonego łupacza z pewnego źródła, pozbawionego skóry i ości

4 świeże listki laurowe

1,5l mleka

160g ryżu długoziarnistego

2 łyżki oliwy

2 łyżki sproszkowanego curry

1 łyżka sproszkowanej musztardy

2 cytryny

8 jaj od kur z wolnego wybiegu

8 gałązek świeżej kolendry
 
Sos pomidorowo-paprykowy

1 średnia cebula

1 mała świeża papryczka chilli

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka suszonego oregano

dwie puszki krojonych pomidorów, o pojemności 350g każda

2 łyżki przecieru pomidorowego

Kruche ciasto

500g mąki pszennej

250g zimnego niesolonego masła

2 jaja od kur z wolnego wybiegu

Dressing chilli

2 małe papryczki chilli

3 łyżki oliwy

Reklama
Polub nas na Facebooku