Reklama

Jajka przepiórcze po szkocku

Jajka przepiórcze po szkocku

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

Gotuj jajka we wrzątku prze 2 godziny. Następnie zanurz w zimnej wodzie i delikatnie obierz.

Wyciśnij mięso kiełbasy do miski, pozbywając się skóry. Następnie dodaj listki tymianku.

Ubij kurze jajko w płytkiej misce i umieść bułkę tartą w innej misce.

Podziel mieszankę z kiełbasą na 12 porcji. Następnie obtocz nią jajka i delikatnie uformuj kulki.

Każdą obtocz w rozbitym jajku, następnie w bułce tartej, tak by były całkowicie nimi pokryte.

Bardzo ostrożnie w głębokiej patelni podgrzej 5 cm oleju do temperatury 180 st. C. i bardzo delikatnie smaż partiami szkockie jajka przez 1 do 2 minut lub aż nabiorą złotego koloru.

Wyjmij ostrożnie i odsącz na papierowym ręczniku. Piecz w piekarniku przez 5 minut. Następnie podawaj.

 

Zobacz jak podawać jajka.

Składniki

12 jajek przepiórczych

3 grube ekologiczne kiełbaski

2 gałązki świeżego tymianku

1 duże jajko z wolnego chowu

100 g bułki tartej

olej roślinny, do smażenia

Reklama
Polub nas na Facebooku