Reklama

Białkowe naleśniki

Białkowe naleśniki

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

„Te owsiane naleśniki zawierają dużo błonnika oraz białka i mają niską zawartość rafinowanych cukrów. Podawaj je z ulubionymi owocami i masłem orzechowym”

Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki na naleśniki (oprócz oleju) na gładką masę. Dodaj trochę więcej mleka migdałowego, jeśli ciasto będzie za gęste.

Przygotuj wszystkie dodatki w oddzielnej misce. Pokrój figi. Oczyść z gniazd nasiennych i grubo zetrzyj gruszki i jabłka. Następnie wymieszaj z ziarnami granatu. Odstaw.

Nagrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj olejem, odlej nadmiar.

Nakładaj porcje ciasta łyżką na patelnię i smaż przez 3 minuty, lub do momentu, aż na powierzchni zaczną się tworzyć drobne pęcherzyki.

Delikatnie przewróć łopatką i smaż przez kolejnych kilka minut lub do momentu, aż naleśniki się delikatnie zezłocą i usmażą w środku. Przenieś na talerz.

Przełóż naleśniki owocami i masłem migdałowym, skrop miodem i nałóż łyżeczkę jogurtu.

Składniki

100 g płatków owsianych
2 duże jajka z wolnego chowu
100 g serka wiejskiego
1 banan
1 szczypta proszku do pieczenia
odrobina mleka migdałowego
olej arachidowy

 

Dodatki
4 łyżki masła migdałowego
2 łyżeczki płynnego miodu
4 łyżki odtłuszczonego greckiego jogurtu
4 świeże figi
1 gruszka
1 jabłko
1 garść ziarenek granatu

Reklama
Polub nas na Facebooku