Reklama

Ziemniaczane racuchy

Ziemniaczane racuchy

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób3 osoby Poziom trudnościłatwe

Są popularne w Szkocji, Irlandii i Walii. Podaje się je na śniadanie z bekonem, jajkami, popołudniową herbatą z masłem i dżemem lub na kolację z wędzonym łososiem. To naprawdę prosty przepis, ale uważaj, gdy rozwałkowujesz ciasto i przenosisz racuchy na patelnię, aby się nie rozpadły.

1. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie (8-12 minut), aż staną się miękkie. Odsącz, rozgnieć z masłem.

2. Połącz w misce z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj do mącznej mieszanki gorące puree i delikatnie połącz łyżką lub palcami, aby powstało ciasto.

3. Delikatnie uformuj z ciasta dwie kule i przełóż na podsypany mąką blat. Rozwałkuj każdą kulę na okrąg grubości około 5 mm, nakłuj widelcem na całej powierzchni, pokrój na ćwiartki.

4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, roztop na niej odrobinę masła. Ostrożnie partiami przekładaj ziemniaczane racuchy na patelnię i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Podawaj na gorąco z bekonem i sadzonymi jajkami, lub jajecznicą i plastrami wędzonego łososia.

 


W porcji: 275 kcal, 10,9 g tłuszczy (6,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 5,3 g białka, 37,7 g węglowodanów, 1,2 g cukrów

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

250 g mącznych ziemniaków, grubo pokrojonych

25 g masła, plus dodatkowe do smarowania

50 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Reklama
Polub nas na Facebooku