Reklama

Tosty z jajecznicą

Tosty z jajecznicą

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

Ten przepis może się wydawać dosyć nietypowy, ale stanowi logiczną całość. Z przepisu na pastę wyjdzie ci mały kubeczek, ale zużyjesz tylko odrobinę, więc resztę trzymaj w lodówce na inną okazję.

1. Na sos, rozgnieć anchois, następnie masło. Przełóż do robota kuchennego i zmiksuj z panko, pieprzem cayenne, białym pieprzem i gałką do utworzenia gładkiej masy. Przenieś do kokilki i przechowuj w lodówce.

2. Roztop masło w małym rondelku na średnim ogniu.Dodaj selera i duś pod przykrywką do miękkości (około 5 minut).

3. Podpiecz chleb. W międzyczasie rozbij jajka w misce, dopraw solą ziołową i rozgnieć widelcem. Wrzuć jajka do garnka z selerem i gotuj, mieszając szpatułką. Gdy będą nadal miękkie i tylko trochę ścięte, zdejmij z ognia.

4. Rozprowadź cienką warstwę pasty na każdym kawałku tosta, pokryj jajecznicą. Ozdób chili i odłożonymi listkami selera. Smacznego!

 

 

W porcji 480 kcal, 23,8 g białka, 36,3 g węglowodanów, 0,8 g cukrów, 25,9 g tłuszczy (10,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych)

 

Przepis: Pete Begg

Zdjęcie: Yuki Sugiura

Składniki

kawałek masła

4 gałązki selera, obrane i drobno pokrojone, zachowane liście

4 jajka

sól ziołowa

4 kromki chleba na zakwasie

1 czerwona papryczka chilli, posiekana

 

Pasta

140 g solonych hiszpańskich filecików anchois, odsączonych

40 niesolonego masła

3 łyżeczki panierki panko

szczypta pieprzu cayenne

2 szczypty świeżo mielonego białego pieprzu

2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

Reklama
Polub nas na Facebooku