Reklama

Placek z jajkami i szpinakiem

Placek z jajkami i szpinakiem

Przygotowanie

Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

Kolor zielony uzyskujemy dzięki szpinakowi, ale jak cała kultowa książka amerykańskiego pisarza Dr Seussa, ten przepis zasługuje na miano klasyki.

1. Włóż mięso do dużego rondla z wodą tak, by było całkowicie zanurzone. Zagotuj wodę i zdejmij garnek z ognia. Odsącz mięso – to wyciągnie z niego większość soli

2. Ugotowane mięso ponownie włóż do garnka i zalej świeżą wodą. Dodaj liść laurowy, selera i jedną marchewkę. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu na 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.  

3. Wyjmij mięso z wody i odczekaj chwilę, by wystygło. Oddziel mięso od kości. Odlej około 300 ml wywaru. 

4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj 3 jajka (przez 7 minut) i zostaw do wystygnięcia. Następnie obierz jajka ze skorupek i posiekaj. 

5. Teraz zrób ciasto. W misce utrzyj masło z mąką – ma przypominać konsystencją okruchy chleba. Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj łyżkę wody i wyrabiaj rękami aż uzyskasz gładką masę. Owiń folią i schłodź w lodówce przez 30 minut. 

6. Na farsz, na średnim ogniu rozgrzej na patelni trochę oliwy. Dodaj cebulę i resztę marchewki i podsmażaj przez 10 minut aż będą miękkie. Dodaj musztardę i mąkę – nadzienie powinno się kleić. Dodaj mięso, szpinak i odlany wcześniej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut aż otrzymasz gęsty gulasz. Dodaj jajka i dopraw do smaku czarnym pieprzem, a następnie przelej do naczynia do tarty o średnicy 30 cm. 

7. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, by było o 2 cm większe niż naczynie. Nałóż ciasto na naczynie i zagnij krawędzie. Odetnij wystające miejsca. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać te kawałki do dekoracji. Na środku ciasta wytnij otwór, by para mogła się wydostać. Pozostałe jajko roztrzep i posmaruj nim ciast . 


8. Piecz przez 40 minut, aż będzie złote. Możesz podawać z ugotowanymi na parze warzywami i musztardą.

  
W porcji: 

 553 kcal, 30 g tłuszczów (12 g nasyconych), 41,9 g białka, 30,5 g węglowodanów, 6,2 g cukru

 

Zobacz inne pomysły na szpinak.

Składniki

2 golonki

2 listki laurowe

2 łodygi selera, posiekane

3 marchewki, obrane o pokrojone w plasterki,

4 duże jajka

 

Na ciasto:

100 g niesolonego masła, pokrojonego w kostki

200 g mąki (oraz dodatkowo do oprószenia)

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na farsz:

oliwa z oliwek

2 cebule, drobno pokrojone

łyżka pełnoziarnistej musztardy

2 czubate łyżki mąki

500 g mrożonego szpinaku

 

 

 

Reklama
Polub nas na Facebooku