Reklama

Kaszanka z jabłkami

Kaszanka z jabłkami

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

Idealna kombinacja smaków: chrupiąca kaszanka; słodkie jabłka i świeża, wyrazista rukiew podawana na drożdżowych plackach. Przepyszne!

1. Podgrzej odrobinę oliwy na patelni na średnim lub wysokim ogniu. Smaż kaszankę przez 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy się przypiecze. Podziel kilka kawałków, przysmaż je na chrupko, przenieś na ręcznik papierowy na talerzu i odsącz.

2. Dodaj jabłko i sok z połowy cytryny do płynów pozostałych na patelni. Gotuj przez około minutę z każdej strony, aż zacznie się karmelizować. Dodaj syrop klonowy i wymieszaj, by pokryć jabłka. Gotuj jeszcze przez 1 minutę dłużej, aż staną się lśniące. Ponownie umieść kaszankę na patelni, aby ją podgrzać. Podpiecz drożdżowe placki.

3. W słoiku wymieszaj resztę soku z cytryny z dwa razy większą ilością oliwy extra-virgin i odrobiną soli oraz pieprzu. Polej rukiew dressingiem. Pokryj placki kaszanką oraz jabłkiem. Podawaj z rukwią.

 

W porcji: 628 kcal, 31,1 g tłuszczy (7,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 13,2 g białka, 72 g węglowodanów, 24,1 g cukrów

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 100 g kaszanki, w 3 mm plasterkach
  • 1 jabłko, cienko pokrojone
  • 1 cytryna, przepołowiona
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 okrągłe placki drożdżowe
  • oliwa extra-virgin
  • 30 g rukwi wodnej
Reklama
Polub nas na Facebooku