Reklama

Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

1. Niech dzieci przyniosą miskę do miksera i rozbiją do niej jajko. Jeśli wpadnie jakaś część skorupki, mogą użyć większej skorupki do jej wyłowienia.

2. Następnie niech napełnią kubek mąką i wsypią ją do miski. Dodaj proszek do pieczenia, jeśli go masz. Potem dolej kubek mleka i dosyp szczyptę soli. Pokaż dzieciom, jak miksować, by uzyskać jednolitą masę. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na bok. Następnie przejdź do przygotowania dodatków do naleśników.

3. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Niech dzieci wrzucą na nią połowę masła. Gdy się roztopi i pojawią się bąbelki, wylej na patelnię łyżkę ciasta. Naleśnik ma być rozmiaru pomarańczy. Na patelni powinny ci się zmieścić 2-3 placki tego rozmiaru.

4. Smaż naleśniki przez 1-2 minuty, aż do ukazania się bąbelków. Niech dzieci wrzucą trochę jagód do na wpół usmażonych naleśników. Pokaż starszym dzieciom, jak przewracać placki. Młodszym dzieciom trzeba będzie pomóc. Smaż naleśniki przez kolejną minutę lub dwie, aż uzyskają złocisty kolor z obu stron.

5. Gotowe naleśniki przenieś na talerz i przykryj je folią, by utrzymały temperaturę. Następnie wytrzyj patelnię do czysta ręcznikiem papierowym i dodaj resztę masła. Smaż naleśniki, aż zużyjesz całe ciasto.

6. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i podsmaż 6 plasterków bekonu. Powinien być złocisty i chrupiący. Gotowe danie podawaj z odrobiną syropu klonowego i jagodami.

 

Pomysły na inne dodatki:

  • Na gotowe naleśniki skrój banana. Dodaj skórkę z limonki i odrobinę miodu.
  • Do ciasta dodaj łyżkę wiórków kokosowych. Gotowe naleśniki polej jogurtem z pestkami granatu.
  • Na kawałku masła podsmażaj pokrojone jabłko do uzyskania złocistego koloru. Następnie odstaw je do ostygnięcia. Do gotowych naleśników dodaj jabłko i lody. Gotowe danie posyp delikatnie cynamonem.

 

Przepis: Anna Jones

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- 1 jajko

- 1 kubek mąki z proszkiem do pieczenia

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

- 1 kubek mleka

- 20 g masła

- 6 kawałków bekonu

- garść jagód

Reklama
Polub nas na Facebooku