Reklama

Croque madame

Croque madame

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób1 osoba Poziom trudnościłatwe

Croque-monsieur zmienia rodzaj, gdy pokrywa go jajko sadzone. Gruyère i sos beszamelowy zamieniają zwykłą tostowaną kanapkę w coś naprawdę specjalnego.

1. Na sos beszamelowy, roztop połowę masła na małej patelni. Dodaj mąkę i mieszaj na średnim ogniu do połączenia składników. Stopniowo dodawaj mleko, stale mieszając do uzyskania gładkiego sosu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj musztardę, gałkę muszkatołową i sól oraz pieprz do smaku. Odstaw.

2. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla lub opiekacz. Delikatnie podpiecz chleb z dwóch stron. Ułóż na każdej kromce plasterki szynki i sera, pokryj sosem beszamelowym. Umieść ponownie pod grillem, aby roztopić ser.

3. W międzyczasie roztop pozostałe masło na patelni na małym ogniu. Smaż jajka do momentu, aż białko się zetnie, ale żółtko nadal pozostanie lekko płynne. Umieść tosty na talerzu i pokryj jajkiem.

 

 

W porcji: 789 kcal, 47,8 g tłuszczy (26,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 40,1 g białka, 47,9 g węglowodanów, 9 g cukrów

 


 

Przepis: Rebecca Rauter

Zdjęcie: Carolyn Barber

Składniki

  • 2 kromki chrupiącego pieczywa
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki sera, typu gruyère
  • 1 jajko

 Sos beszamelowy

  • 25 g masła
  • 12 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Reklama
Polub nas na Facebooku