Reklama

Orzechowe placki owsiane

Orzechowe placki owsiane

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

W blenderze zmiksuj na drobno płatki owsiane. Przesyp do miski i wymieszaj z mąką. W innej misce połącz mleko, maślankę, olej oraz jajko i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj mokre składniki z suchymi, ale tylko do połączenia składników. Następnie dodaj orzechy. Umieść lekko natłuszczoną patelnię na średnim ogniu i partiami wykładaj na nią duże łyżki ciasta. Smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż urosną i nabiorą lekko brązowego koloru. Podawaj placki z owocami, jogurtem i odrobiną miodu.

 

 

Przepis: Elspeth Meston

Zdjęcie: Will Heap

 

Wypróbuj przepis na placki z bananami.

 

 

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g pełnoziarnistej mąki z proszkiem do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju roślinnego, plus dodatkowy do gotowania
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanych orzechów
  • owoce leśne, jogurt i miód, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku