Reklama

Ciepłe bułeczki

Ciepłe bułeczki

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Wymieszaj dokładnie w dzbanku 1 łyżeczkę cukru z drożdżami i 150 ml letniej wody (aż całość zacznie się pienić).
Przesiej mąkę, 1 łyżeczkę soli i mieszankę przypraw do dużej miski. Następnie dodaj suszone owoce, skórki, startą skórkę z pomarańczy i resztę cukru. Zrób w środku zagłębienie i wlej mieszankę z drożdżami. Następnie dodaj ubite jajko, rozpuszczone masło i 40 ml ciepłego mleka. Przy użyciu widelca lub drewnianej łyżki mieszaj wszystko kolistymi ruchami do uzyskania zwartej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dolej jeszcze trochę mleka.

2. Połóż ciasto na posypanej mąką stolnicy i ugniataj je przez 5 minut, do uzyskania gładkiej masy. Następnie przełóż ciasto do dużej miski i przykryj czystym ręcznikiem kuchennym. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przełóż je z powrotem na stolnicę i ugniataj do uzyskania oryginalnego rozmiaru. Podziel ciasto na 12 równych części i uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki na posmarowanej tłuszczem blasze w odpowiednich odstępach. Przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na 35-40 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość.

3. W międzyczasie podgrzej piekarnik do 220 stopni. Aby przyozdobić bułeczki, na pokrytej mąką stolnicy rozwałkuj uprzednio przygotowane ciasto lub gotowe ciasto kruche na wałek o średnicy 1 cm. Przetnij go na pół, a następnie każdą połowę na kolejne 6 części. Następnie rozwałkuj każdą część tak, by otrzymać 2 cienkie paseczki o grubości 5 mm i długości 8 cm. W sumie powinieneś otrzymać 24 paseczki. Posmaruj wyrośnięte bułeczki ubitym jajkiem i ułóż na wierzchu paseczki tak, by powstał krzyżyk. Ponownie posmaruj bułeczki ubitym jajkiem i piecz przez 15 minut lub do uzyskania złocistego koloru.

4. Aby przygotować lukier, podgrzej w garnku cukier i sok. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, a syrop zacznie bulgotać.
Posmaruj bułeczki lukrem i od razu jedz. Możesz również zostawić je na później i podgrzać.

 

Jedna porcja liczy 264 kalorie i zawiera 5,2g tłuszczu (2,6g tłuszczów nasyconych), 6,5g białka, 46,7g węglowodanów, 14,7g cukru

 

 

Przepis: Christina McCloskey
Zdjęcie: Dan Jones

 

Zobacz przepis na słodkie bułeczki z kminkiem.

 

Składniki

  • 50g cukru
  • 7g suchych drożdży
  • 450g mąki
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw
  • 100g mieszanki suszonych owoców (porzeczek, wiśni i rodzynków)
  • 25g mieszanki posiekanych skórek
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 ubite jajko
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 50 ml podgrzanego mleka


Dekoracja

  • 100g mąki wymieszanej z 50 ml wody (do przygotowania ciasta) lub 100g gotowego kruchego ciasta

 
Lukier

  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 ubite jajko
Reklama
Polub nas na Facebooku