Reklama

Bananowe placki z sezamem

Bananowe placki z sezamem

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Poziom trudnościłatwe

Rozgnieć banany w misce. Dodaj mąkę, ubite jajka, proszek do pieczenia, cukier, mleko, cynamon lub gałkę muszkatołową oraz ziarna sezamu. Mieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Natłuść dużą patelnię o nieprzywierającym dnie olejem i umieść na wysokim ogniu. Partiami nakładaj duże łyżki ciasta na patelnię i smaż przez 2-3 min. lub do momentu, gdy się zetną. Przerzuć na drugą stronę i smaż 2-3 min., aż nabiora złotego koloru. Przenieś na talerz. Skrop miodem i od razu podawaj z porcją jogurtu na boku.

 

 

Przepis: Sunil Vijayaker
Zdjęcie: Will Heap

 

Zobacz przepis na placki z cukinią i fetą.

Składniki

  • 2 średnio dojrzałe banany
  • 100 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • 2 jajka, ubite
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • miód lub jogurt, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku