Reklama

Ciemny chleb

Ciemny chleb

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Poziom trudnościtrudne

Ten chleb można znaleźć w każdym rosyjskim domu – obficie posmarowany kremowym masłem, z odrobiną kawioru. Mieszanka różnych rodzajów mąki sprawia, że chleb jest bogaty w smaku, słodko-kwaśny, o zapachu kminku i fenkułu. Pozostaje świeży i wilgotny przez kilka dni, jeżeli będziecie przechowywać go w hermetycznym pojemniku.

1. W kubku dobrze wymieszaj drożdże z cukrem i 100 ml letniej wody. Odstaw na jakiś czas, by drożdże zadziałały i pojawiła się piana.

2. W garnku podgrzej melasę, masło, kawę, czekoladę i 500 ml wody, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Następnie dodaj ocet.

3. Do przyrządzenia chleba możesz użyć miksera lub połączyć składniki ręcznie. W dzieży połącz wszystkie rodzaje mąki, a następnie odsyp 1/3 część mikstury. Do większej ilości mąki dodaj otręby, kminek, fenkuł, sól, szalotkę. Dolej drożdże i czekoladę. Jeśli używasz miksera, ustaw go na średnią prędkość i mieszaj aż masa będzie gładka, około 3-5 minut. Jeśli wyrabiasz chleb ręcznie, co zajmie więcej czasu, użyj drewnianej łyżki.

4. Zmniejsz prędkość miksera i stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, aż dobrze połączy się z masą. Powinna być trochę klejąca, ale gęsta i twarda. Nie musisz dodawać całej mąki.

5. Wyłóż masę na posypaną mąką powierzchnię i zacznij ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj z ciasta kulę.

6.Lekko natłuść oliwą czystą miskę i kulę ciasta, a następnie przełóż ciasto do miski i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

7. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i ponownie je ugniataj przez kilka minut. Przekrój ciasto na dwie części i z każdej z nich uformuj okrągły bochenek. Ułóż bochenki na wysmarowanej oliwą blasze. Przykryj je wilgotną ściereczką na kolejną godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

8. Natnij chleby i wstaw do piekarnika na 50-60 minut lub aż będą brązowe z wierzchu i upieczony w środku. sprawdzamy czy właściwie się upiekły poprzez stukanie w spód – dźwięk musi być głuchy. Podawaj z puszystym masłem i kawiorem.

Na porcję: 216 kcal, 3,1 g cukru, 4,7 g tłuszczu(2,4 g tłuszczów nasyconych), 6,3 g białka, 33,7 g węglowodanów

Składniki

2 opakowania drożdży instant (2 x 7 g)

1 łyżeczka białego cukru pudru

4 łyżki melasy

75 g niesolonego masła (w pokojowej temperaturze)

trochę mocnej kawy

25 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao

4 łyżki octu jabłkowego

60 g mąki pełnoziarnistej

400 g mąki żytniej

400 g mąki chlebowej

125 g otrębów

2 łyżki nasion kminku

łyżka nasion fenkułu

2 łyżki soli morskiej

1 drobno pokrojona szalotka

oliwa z oliwek do smażenia

masło i kawior do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku