Reklama

Angielskie bułeczki

Angielskie bułeczki

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Lekko podgrzej mleko w garnku, aby stało się delikatnie ciepłe albo osiągnęło temperaturę ciała: 37 st. C. Dodaj drożdże i cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na kilka minut, aż mieszanka nabierze kremowej konsystencji i zacznie się pienić.

2. W dużej misce zmiksuj mieszankę drożdży, mąkę, tłuszcz do pieczenia albo smalec, oraz szczyptę soli na gładkie ciasto. Dodaj odrobinę dodatkowego mleka lub mąki, jeśli będzie taka potrzeba. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż do wysmarowanej masłem miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aby rosło przez 1 godzinę i podwoiło swój rozmiar.

3. Uderz w ciasto i rozwałkuj je na powierzchni lekko podsypanej mąką na grubość 2 cm. Używając okrągłego wycinaka do ciasta lub cienkiej szklanki wytnij kółka o średnicy 5-8 cm. Delikatnie posyp kawałek papieru do pieczenia dodatkową mąką lub polentą. Przenieś bułeczki na papier i posyp jeszcze odrobiną mąki albo polenty. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 45-60 minut, aby urosło.

4. Gdy ciasto urośnie, nagrzej piekarnik do 170 st. C oraz ciężką patelnię z nieprzywieralną powłoką na średnim ogniu. Przypiekaj bułeczki na patelni, partiami, po kilka minut z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień i opiekaj przez 10 minut. Przenieś na blaszkę do pieczenia i umieść na 5 minut w piekarniku, aż się całkowicie upieką. Lekko ostudź na kratce. Następnie przedziel na pół i posmaruj masłem. Lub przechowuj w szczelnym pojemniku i podgrzej przed podaniem.

 


W bułeczce: 188 kcal, tłuszcze: 5,4 g (nasycone kwasy tłuszczowe: 2,2 g),  białko: 4,9 g, węglowodany: 29,4, cukry: 3,7 g

 

Przepis: Kate McCullough

Zdjęcie: Sam Stowell

 

Zobacz czym jeszcze posmarować bułeczki.

Składniki

300 ml mleka, plus dodatkowa porcja, w razie potrzeby

1 x 7 g paczka suszonych drożdży

25 g białego cukru kryształu

425 g mąki, plus trochę dodatkowej

50 g tłuszczu do pieczenia lub smalcu, roztopionego

20 g polenty (opcjonalnie)

masło, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku