Reklama

Socca z karmelizowaną cebulą

Socca z karmelizowaną cebulą

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Socca to klasyczny street food na południu Francji. Cienki jak naleśnik chlebek, ze smakowitym farszem to wspaniała przekąska. Jest w dodatku bezglutenowa.

1. W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy i oliwę z oliwek ze szczyptą soli oraz 290 ml wody. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw na 30 minut.

2. Rozpuść masło w rondlu na małym ogniu. Następnie dodaj cebule i cukier. Gotuj przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się przyrumieni.

3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wymieszaj ciasto z rozmarynem.

4. Smaż placki partiami. Wykładaj po łyżce ciasta na gorącą patelnię i gotuj przez minutę z każdej strony, aż się przyrumieni. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Pokryj każdą soccę karmelizowaną cebulą, anchois i oliwkami. Piecz przez 10 minut. Od razu podawaj.

 

Jedna socca zawiera: 122 kalorie, 5 g cukrów, 6,4 g tłuszczy (2,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 5 g białka, 11,6 g węglowodanów

 

Przepis: Joss Herd

Zdjęcie: Emma Lee

Składniki

125 g mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka oliwy z oliwek

30 g masła

4 duże cebule, cienko pokrojone

1 łyżka cukru kryształu

3 łyżki listków rozmarynu, posiekane

12 filetów anchois, cienko pokrojonych

200 g czarnych oliwek, bez pestek

Reklama
Polub nas na Facebooku