Reklama

Duńskie mini naleśniki z pieczonymi śliwkami

Duńskie mini naleśniki z pieczonymi śliwkami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. i włóż do niego blaszkę do pieczenia, aby się nagrzała. Zacznij od przygotowania śliwek. Pokrój je na ćwiartki i umieść na blaszce. Wyciśnij na nie sok z pomarańczy, posyp cukrem i wymieszaj, aby dobrze pokryć nim owoce.

2. Włóż śliwki do piekarnika i piecz przez 20 minut, aż stana się miękkie, ale zachowają swój kształt. Odstaw.

3. Podziel masło na dwie patelnie o średnicy 15 cm i rozpuść je na wolnym ogniu, aż nabierze orzechowo-brązowego koloru. W międzyczasie przygotuj ciasto. Ubij jajka, śmietanę, mleko i mąkę w dzbanku do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Podziel ciasto na dwie patelnie. Następnie umieść je na podgrzaną blaszkę. Piecz przez 20 minut, aż naleśniki staną się złote i puszyste. Wyjmij z piekarnika i podawaj posypane cukrem cynamonowym i z pieczonymi śliwkami na wierzchu.

Składniki

20 g masła

2 jajka

100 ml kwaśnej śmietany

120 ml mleka

125 g mąki pszennej

30 g trzcinowego cukru pudru wymieszanego z 1 łyżką cynamonu, do podania

 

Pieczone śliwki

3 śliwki, przepołowione, bez pestek

sok z 1/2 pomarańczy

2 łyżki trzcinowego cukru pudru

Reklama
Polub nas na Facebooku