Reklama

Śniadaniowy kuskus

Śniadaniowy kuskus

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

1. Przygotuj kuskus: umieść go w misce i zalej 500 ml wrzącej wody. Odstaw na 10 minut, aby kasza wchłonęła wodę. Przemieszaj wszystko widelcem.

2. Namocz rodzynki w lekko ciepłej wodzie ok. 15 minut, aby zmiękły. Następnie odsącz. Podpiecz migdały i orzeszki pinii: umieść je na suchej patelni na średnim ogniu i mieszaj przez 2-3 minuty, aż nabiorą złoto-brązowego koloru

3. Do kaszy dodaj rodzynki, migdały, orzeszki pinii, pistacje, cynamon, cukier i wodę różaną (jeśli jej używasz) I delikatnie wymieszaj.

4. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej posypane skórką z pomarańczy dla dekoracji oraz z ciepłym mlekiem.

 

Przepis: Suzanne Zeidy
Zdjęcia: Jonathan Gregson

 

 

Składniki

  • 200 g kaszy kuskus
  • 30 g rodzynek
  • 30 g płatków migdałów
  • 30 g orzeszków pinii
  • 30 g pistacji, posiekanych
  • 2-3 szczypty mielonego cynamonu
  • 2-4 łyżki cukru pudru (mniej więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 200 ml chudego mleka, podgrzanego
Reklama
Polub nas na Facebooku